Mikä tekee automallista suositun?

Oletko milloinkaan pohtinut, mikä tekee jostakin automallista suositun? Jokaisen autoa hankkivan henkilön tilanne on aina yksilöllinen ja auton käyttö voi vaihdella runsaastikin elämän eri vaiheissa. Autoa hankkiessa kannattaa miettiä muun muassa sitä, mikä vuosittainen ajomäärä tulee kokonaisuudessaan olemaan.

Auton käyttötarve ratkaisee aina tarvittavan kokoluokan ja korimallin. Ajoneuvon alamallin valinnassa keskeisin valintaan vaikuttava päätös on normaalisti moottorin valitseminen. Jos ajoneuvoa ei tarvita säännölliseen perävaunun- tai matkailuperävaunun kuljettamiseen tai tavarakuorman säännölliseen vetämiseen, on valinta pieni- tai keskitehoisella moottorilla varustettu ajoneuvo. Isoilla moottoreilla kulkevien autojen tarve on nykyään melko vähäistä, sillä kaikkien alle 1,5-litraisten moottorilla varustettujen ajoneuvojen vääntömomentti ja teho ovat viime vuosina kehittyneet todella paljon. Ajoneuvon suosio riippuu siis pitkälti auton hankkijasta, kuitenkin sekä maakohtaisesti että koko globaalin maailman tasolla on automerkkejä ja -malleja, jotka ovat suosituimpia kuin toiset. Mitkä automerkit ovat vuodestaan toiseen kaikkialla suosittuja?

Suosituimmat automallit jatkavat voittokulkuaan

Suosittuja ajoneuvoja vuodesta toiseen ovat jo pitkään olleet muun muassa Škoda Octavia, Toyota Corolla ja Volkswagen Golf. Viime vuosina uutena automerkkinä on tullut mukaan Nissan Qashqai, jonka suosio etenkin Suomessa on vain koko ajan lisääntynyt.

Pienistä katumaastureista esimerkiksi Škoda Kamiq ja sisarmallinsa Škoda Scala ovat erittäin suosittuja. Huomionarvoista on myös, että ennen niin suositun Škoda Fabian suosio on selkeässä laskusuunnassa. Ranskalainen Citroën on tuonut markkinoille myös varsin suositun C3:a-mallin, jonka ominaisuuksiin myös suomalaiset katumaastureiden hankkijat ovat tutustuneet. Myydyin automerkki- ja malli kansainvälisesti tällä hetkellä on kestosuosikki Volkswagen Golf, joka vei ykkössuosikin aseman Renault Clio -autolta. Suomalaisten kestosuosikkeja vuodesta toiseen ovat olleet myös kompaktin kokoiset ja silti riittävästi tilaa tarjoavat Ford Focus ja Škoda Octavia.

Lyhyesti sanottuna, suosittujen ajoneuvojen takana on usein auton tyylikkyys, mutta silti selkeä yksinkertaisuus. Ajoneuvon pitää olla myös luotettava kelillä kuin kelillä. Auton pitää olla helposti huollettavissa ja osien hankinnan tulee olla myös sujuvaa ja nopeaa. Auton pitää olla hallintalaitteiltaan selkeä eikä siinä saa olla mukana ylimääräisiä tai ”ei niin välttämättömiä toimintoja.”