Automallien tarjonta kasvaa vuosi vuodelta

Kiinnostus hyväkuntoisia vaihtoautoja kohtaan kasvaa jatkuvasti huolimatta ilmastoystävällisten, mutta nykyään varsin hintavien, sähkö- ja hybridiautojen tulosta globaaleille markkinoille. Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2019 lopussa oli Suomessa liikennekäytössä yli 5 miljoonaa ajoneuvoa. Kurkistetaan seuraavaksi pienten, pienehköjen, keskikokoisten ja suurten ajoneuvojen maailmaan.

Pienet autot – 1,38 %

Pienimmät henkilöautot, eli miniautot, kuuluvat niin sanottuun A-segmenttiin. Kokonaispituus pienten ajoneuvojen luokkaan kuuluvilla autoilla on noin 3,5 metriä ja nykyään voidaan nähdä jopa 3,7 metriä pitkiä pieniä henkilöautoja. Pienissä henkilöautoissa on tilaa neljälle henkilölle. Yleisin ja suosituin käyttövoima pienissä autoissa on bensiini. Kyseiseen luokkaan kuuluvia ajoneuvoja ovat muun muassa: Skoda Citigo, Opel Adam, Smart Fortwo, Hyundai i10, Volkswagen up!, Citroen C1, Kia Picanto ja Toyota Aygo.

Pienehköt autot – 18,42 %

Pienehköt autot, eli perinteiset B-segmentin kuuluvat henkilöautot, ovat pituudeltaan noin neljä metriä. Tavaratila ja matkustamoon kuuluvat tilat ovat yleisesti kuljettajan ja matkustajien tavaroita varten. Pienehköissä autoissa on nykyään kattava turvavarustelu ja kuljettajaa avustavat järjestelmät, kuten aktiivinen vakionopeudensäädin ja kaistavahti. Pienehköjen autojen luokkaan kuuluvia ajoneuvoja ovat muun muassa Ford Fiesta, Mazda2, Opel Corsa, Renault Clio, Audi A1, Dacia Sandero, Hyundai i20, Citroen C3, Nissan Micra, Kia Rio, Seat Ibiza, Peugeot 208, Volkswagen Polo, Toyota Yaris ja Suzuki Swift.

Keskikokoiset autot – 26,69 %

Suosituimpia ajoneuvoja Suomessa ovat keskikokoiset, eli C-segmentin autot.

Keskikokoiset farmarimallit ovat hieman yli 4,5 metriä pitkiä. C-segmenttiin kuuluvissa ajoneuvoissa on runsaasti erilaisia varustelumahdollisuuksia. Keskikokoisten ajoneuvojen luokkaan kuuluvat muun muassa: Volkswagen Golf, Subaru Impreza, Toyota Corolla, BMW 1-sarja, Audi A3, Citroen C4, Opel Astra, Skoda Octavia, Peugeot 308, Mercedes-Benz A-sarja ja Skoda Scala.

Suuret autot – 13,18 %

Suurten autojen luokassa, eli D-segmentissä skaala eri ajoneuvojen välillä on todella huomattava. Autojen koot vaihtelevat 4,7 metrin pituisista ajoneuvoista aina 5,0 metriä pitkiin ja tilaviin autoihin. Kyseisen luokan ajoneuvot edustavat laadultaan aina oman merkkinsä huipputeknologiaa ja ne tunnetaan yleisesti mallistonsa lippulaivoina. Suurten ajoneuvojen luokkaan kuuluvia autoja ovat muun muassa: Alfa Romeo Giulia, BMW 3-sarja, Audi A4, Mercedes-Benz C-sarja, Peugeot 508,

Volvo S/V60, Toyota Camry, Volkswagen Passat ja Skoda Superb.