Turvallista matkaa moottoripyörällä

Käytetyn moottoripyörän ostaminen on tarkkaa puuhaa. Käsittelemme seuraavaksi tärkeitä seikkoja, jotka pitää ottaa huomioon käytettyä moottoripyörää ostaessa. Käytetty moottoripyörä saattaa olla hyvä valinta keväisin koittavaan pyöräkuumeeseen, sillä silloin monet internetin myyntipaikat ja moottoripyöräliikkeet ovat hyviä vaihtopyöriä pullollaan. Suomen hallituksen taannoin suunnittelema moottoripyörä- ja venevero ei onneksi toteutunut, mikä vilkastutti osaltaan myös käytettyjen moottoripyörien kauppaa.

Käytetty moottoripyörä – todellinen helmi vai ikävä riskiostos?

Katsotaan lähemmin, miltä hyvässä toimintakunnossa olevan käytetyn moottoripyörän pitäisi näyttää. Vahattu ja tasainen maalipinta kertoo selkeää kieltään siitä, että pyörästä on pidetty hyvää huolta. Ensimmäistä kertaa pyörää ostavan kannattaa myös miettiä, minkälaisessa maastossa pyörällä ajaa ja ajaako yksin vai mahdollisesti matkustajan kera.

Erilaiset mottoripyörät

Moottoripyörät luokitellaan erilaisiin kategorioihin pyörän ulkonäön ja käyttötavan mukaan. Custompyöriä löytyy eri merkkisistä pyöristä, mutta erityisenä tuntomerkkinä on ”jalat edellä/pitkinä -ajotyyli.” Katetut Sport-Touring tai tutummin Touring-moottoripyörät tarkoittavat pitkän matkan ajoon suunnitteltuja moottoripyöriä. Sport-pyörät ovat teknisesti laadukkaita, nopeita ja kevyitä sekä ulkoiselta olemukseltaan virtaviivaisia, eli tyylikkään urheilullisen näköisiä.

Kevytpyörä on aloittelevalle motoristille erittäin suositeltava, sillä sitä on helpompi hallita kuin raskaampaa pyörää. Pyörän korkeus ja ajoasento ovat myös erittäin tärkeitä seikkoja, sillä kuljettajan pituus vaikuttaa aina suoraan ajomukavuuteen. Asiaan liittyen moottoripyöriin on saatavilla madallus- ja korotussarjoja, jalkatappien siirtosarjoja, tuulisuojia ja eri tyyppisiä ohjaustankoja, joten valinnanvaraa riittää. Pyörän huoltokirja kertoo puolestaan todella tärkeän asian, eli pyörän huoltohistorian.

Vaihtopyöriä näkee paitsi myymälöissä myös internetissä. Verkossa pyörätarjonta on parhaimmillaan, esimerkkeinä hakukoneet Motopalsta ja Nettimoto. Kolmas erittäin suosittu vaihtoehto on verkko-osoite www.mp-kauppa.fi, jonka takaa löytyy yli 60 moottoripyöräliikettä, joten ei muuta kuin tutustumaan ja valitsemaan se itseä eniten miellyttävä vaihtoehto. Muistathan, että kuluttajansuoja ei ole voimassa yksityisten välisissä pyöräkaupoissa. Kuluttajansuoja pätee siis ainoastaan moottoripyöräliikkeistä hankittuihin moottoripyöriin.

Ennen pyörän hankintaa kannattaa tarkistaa seuraavien osien kunto:

  • Renkaat
  • Ketjut ja rattaiden hampaat
  • Jarrupalojen kitkapinnat
  • Takajarrulevy
  • Kytkin- ja jarruneste
  • Valot
  • Pakoputki, onko se alkuperäinen vai onko siinä viritysvaimennin?
  • Onko pyörässä E-hyväksymismerkintä?

Tarkistuta pyörä myös kaksikilpisyyden varalta. Kaksikilpisyys tarkoittaa sitä, että pyörä on kolaroitu, jonka jälkeen se on korjattu ja otettu uudelleen käyttöön. Käytettyyn moottoripyörään kannattaa teettää aina kuntoarvio.