Käytetyn veneen ostamisen ABC

Käytettyä venettä ostaessa omistajanmuutos pitää tehdä viimeistään 30 päivän kuluessa kaupan solmimisesta. Ennen ostopäätöstä kannattaa tarkistaa aina myyjän henkilöllisyys- ja veneen rekisteritiedot. Vene kannattaa hankkia vain rekisteriin merkityltä omistajalta. Jos veneen myyjä ei ole rekisteriin merkitty omistaja, hänen pitää luovuttaa myös viralliset asiakirjat vesikulkuneuvojen rekisteriin merkitystä veneen omistajasta.

Ensiveneen ostaja toimii viisaasti, kun pyytää mukaan kokeneen veneilijän arvioimaan ostettavan veneen kuntoa ja hintaa. Veneen ollessa poistettu rekisteristä ostaja voi pyytää myyjää rekisteröimään veneen ennen ostopäätöksen suorittamista. Ostaja tekee myyjän kanssa vesikulkuneuvon kauppa- tai luovutuskirjan sekä pyytää häneltä voimassa olevan rekisteröintiin liittyvän varmenteen.

Nykyisin rekisteröinti voidaan kätevästi suorittaa sähköisen varmenteen avulla, joka tarkoittaa 30 päivää aktiivisena olevaa digitaalista koodia. Rekisteröintipisteessä suoritettavaan rekisteröintiin tarvitaan mukaan kauppa- tai luovutuskirja.

Käytetyn veneen hinta ja rahoitus

Jokainen veneen ostaja ymmärtää, että käytetystä veneestä ei voi pyytää uuden veneen hintaa. Veneen hintaa peilataan yleisesti sen ajankohtaiseen markkinahintaan, jonka lisäksi hyvän vertailupohjan saa tutkailemalla etukäteen samantyyppisten ja -kokoisten veneiden hintoja venepörssissä. Veneen hintaan vaikuttavat hyvin monet tekijät, kuten veneen moottori, vuosimalli, kuntotaso, varustus, sekä merkin että mallin suosio ostohetkellä. Ostettavan veneen arvioijana voi toimia esimerkiksi venehuoltoja tai venekerhon katsastuksia suorittava henkilö.

Useampi ostaja tulee ajan kuluessa vaihtamaan nykyisen veneensä toiseen, jolloin tärkeää on kiinnittää huomiota myös veneen tulevaan jälleenmyyntihintaan vaikuttaviin seikkoihin. Veneestä pitää löytyä myös CE-merkintä, sillä ilman merkintää venettä ei voi myydä eteenpäin. Omien säästöjen lisäksi rahoitusta voivat myöntää pankit ja rahoituslaitokset esimerkiksi kulutusluoton merkeissä.

Muistilista veneen ostajalle

  • Vene kannattaa ostaa veneliikkeestä, jolloin ostajan turvana on kuluttajansuojalaki.
  • Yksityiseltä henkilöltä ostettaessa sovelletaan aina kauppalakia, eli kauppakirja toimii ristiriitatilanteissa tärkeässä roolissa.
  • Kauppakirja pitää laatia huolellisesti, ja myyjän tulee laatia myös kirjallinen sopimus, josta selviää kauppahintaan sisältyvät veneen varusteet, kunto ostohetkellä sekä ajankohtainen merkintä toimituspaikasta- ja ajasta.
  • Varmista, että vene on rekisteröity myyjän nimiin – kaikilla veneillä ei ole rekisteröintipakkoa, mutta veneen ostokuitti voi varmistaa veneen omistussuhteen.
  • Ostajalle kuuluvat veneen koeajo ja kuntotarkastus, vakuutustodistukset, edelliset kauppakirjat maksukuitteineen, huoltokirja ja rekisteritodistus sekä katsastustodistukset.
  • Koeaja vene kokeneen veneilijän läsnäollessa.