Kumpi käyttövoimaksi – diesel vai bensiini?

Päivittäiseen käyttöön tulevaa autoa hankittaessa mietitään usein, mikä ajoneuvon käyttövoimana pitäisi olla. Olisiko se bensiini-, diesel-, nykyaikainen hybridi- vai ympäristön kannalta ihanteellinen sähköauto? Perehdymme tällä kertaa käytettyihin ajoneuvoihin, joten tarkastelemme auton hankintaa bensiini- ja diesel-ajoneuvojen näkökulmista. Perehdytään seuraavaksi asiaan tarkemmin.

Otetaan tarkasteluun vaikkapa hintavertailu, jossa diesel-ajoneuvo on aina uutena bensiinikäyttöistä edullisempi. Miksi näin? Vastaus on, että diesel-ajoneuvon jälleenmyyntiarvo on bensiinikäyttöistä korkeampi. Kyseinen seikka ei kuitenkaan heijastu välttämättä käytettyihin ajoneuvoihin, sillä diesel-ajoneuvo kuluttaa polttoainetta bensiinikäyttöistä vähemmän ja dieselöljy on bensiiniä hieman edullisempaa. Diesel-ajoneuvoista menee vuosittain kuitenkin käyttöainevero, joka ikään kuin tasoittaa polttoaineen hinnan eroja bensiinin ja dieselin välillä. Viime vuosina diesel-ajoneuvojen käyttövoimaveroa on kuitenkin alennettu, kun vastaavasti ajoneuvoveron perusosaa on hieman korotettu.

Dieselauton hankinta

Diesel-ajoneuvo kannattaa hankkia, jos vuosittaisia ajokilometrejä kertyy vuosittain yli 15 000. Diesel-autolla meno on mukavaa ja jouheaa, jonka lisäksi useimmissa diesel-ajoneuvoissa on eber, webasto tai muu vastaava polttoainekäyttöinen lämmitysjärjestelmä, jolloin ajoneuvo käynnistyy kovemmallakin pakkasella. Diesel-ajoneuvoissa voi käyttää myös uudistuvaa ja vähäpäästöistä ”vihreää polttoainetta”, joka tekee ajosta ympäristöystävällisempää perinteiseen polttoaineeseen verrattuna. Dieselkäyttöiseen autoon voi suorittaa myös käteviä muutoksia, jos esimerkiksi takapenkit tulevat tarpeettomiksi, niin ajoneuvo kannattaa muutoskatsastaa enemmän tilaa tarjoavaksi pakettiautoksi.

Bensiiniauton hankinta

Bensiiniä suositellaan käyttövoimaksi ajoon, jossa kilometrejä kertyy alle 15 000 vuodessa. Bensiinikäyttöinen ajoneuvo on myös taloudellisempi ja mukavampi, jos ajoneuvoa käyttää päivittäin vain lyhyiden matkojen ajamiseen. Bensiinikäyttöinen ajoneuvo lämpenee dieselkäyttöistä nopeammin ja verotus on aina dieselkäyttöistä vähäisempää. Viime vuosina myös niin sanottujen ”sinkkutalouksien, eli yksin elävien” henkilöiden määrä on lisääntynyt yhtä aikaa autojen koon pienentyessä.

Monet suomalaiset suosivat nykyään pienempiä autoja, jolloin niin sanottuja tilavampia perheautoja ei osteta enää entiseen tapaan. Käytettyjen autojen joukosta löytyy nykyään monia hyväkuntoisia ja huollettuja yksilöitä, joten ei muuta kuin tutustumaan. Käytettyjen autojen kauppa on viime vuosina paljon vilkastunut. Käytettyä autoa hankkiessa kannattaa varmistaa muun muassa seuraavat seikat: moottorin toiminta, onko autossa ruostevaurioita, koska jakopään hihnan remontti on viimeksi suoritettu, onko tuulilasi ehjä, toimiiko ilmastointi sekä todella tärkeät, eli renkaiden ja jarrujen kunto.